Roodlicht

Door een rood licht rijden

Door rood licht heen rijden iets wat in de meeste gevallen gebeurt tijdens het proberen te halen van het oranje licht, maar het is desondanks een verkeersovertreding en heeft dus consequenties voor u als bestuurder.

Wetgeving

Het negeren van een rood licht wordt aanzien als een overtreding van de derde graad en valt onder artikel 29,§ 1, tweede lid van de wet van 16 maart 1968 betreffende de politie over het wegverkeer.

U riskeert een ernstige sanctie, waaronder:

Onmiddellijke inning en/of minnelijke schikking

In sommige gevallen (zie punt 3.) wordt u niet gedagvaard en zal u een onmiddellijke inning van €165,- ontvangen .

Indien u niet (tijdig) betaalt dan kan het parket van de Procureur des Konings u een minnelijke schikking overmaken tot het betalen van een geldboete van €175,-.

Betaalt u deze geldboete dan zal het parket van de Procureur des Konings u niet vervolgen. Een rijverbod zal u niet worden opgelegd.

Toch gedagvaard?

In het geval dat u wordt gedagvaard om te verschijnen voor de Politirechtbank riskeert u volgende straffen:

 • Boete: €180,00,- tot €3.000,-
 • Rijverbod kan worden opgelegd
 • Jonge bestuurders (houder minder dan 2 jaar van het rijbewijs) zullen in elk geval een rijverbod opgelegd krijgen en moeten het theoretisch of het praktisch examen overdoen.

Binnen een jaar twee keer door rood? Dan wordt het bedrag van de boete verdubbelt..

Het vervolgingsbeleid verschilt van arrondissement tot arrondissement (*)

Zodra u door rood licht rijdt kan u een boete krijgen ongeacht van hoe lang het rode licht al is ingegaan. Als u echter na een lange periode door rood licht rijdt kan u een dagvaarding ontvangen. De periode waarna dit gebeurt verschilt per arrondissement maar de vuistregel is: Na 3 á 4 seconden door rood rijden heeft een dagvaarding tot gevolg.

(*) Belangrijke opmerkingen! 

 • Het overzicht dat hierboven wordt weergegeven heeft enkel en alleen betrekking op de verkeersovertreding negeren van het rood licht.
 • De verschillende parketmagistraten van de Procureurs des Konings bevestigen dat wanneer deze overtreding gepaard gaat met een andere verkeersovertreding (bvb. snelheid, gevaarlijk rijgedrag, alcohol, edm.) de kans meer dan waarschijnlijk is dat u zal worden gedagvaard.
 • Afhankelijk van uw strafblad zal u in sommige gerechtelijke arrondissementen geen minnelijke schikking worden voorgesteld en wordt u gedagvaard om te verschijnen voor de Politierechtbank.
 • Een bijzondere vermelding moet worden gemaakt voor vrachtwagen bestuurders. Voor deze categorie van weggebruikers is en zal het parket steeds strenger zijn en consequent overgaan tot dagvaarding.

Hebt u vragen?

Raadpleeg direct onze intakebalie. De intakebalie zorgt ervoor dat de juiste verkeersrecht specialist bij u in de buurt contact op neemt. Hiervoor bespreekt de juridische intake balie graag de mogelijkheden met u.

Neem contact met ons op

Mail uw vraag naar onze adviesbalie. Wij nemen direct vrijblijvend contact met u op en zullen uw vraag verder behandelen.

  Bel naar 03 808 38 59

  Neem contact met ons op

  Mail uw vraag naar onze adviesbalie. Wij nemen direct vrijblijvend contact met u op en zullen uw vraag verder behandelen.

   Stap 1

   Leg uw juridische probleem kosteloos voor aan onze juristen. Per mail of via
   03 – 808 38 59. De Verkeersrecht Advocaten intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

   Stap 2

   De Verkeersrecht Advocaten intakebalie analyseert uw situatie en brengt u geheel vrijblijvend in contact met de beste advocaat voor uw verkeersdossier. Houd relevante documenten bij de hand.

   Stap 3

   De advocaat neemt kosteloos telefonisch contact met u op binnen 2 uur. Tijdens dit gesprek worden afspraken met u gemaakt voor het verdere verloop van uw zaak.

   Onze premium partners

   Footer-Verkeersrecht-Transparant-1