Betrokken bij een ongeval

Een ongeval is natuurlijk al vervelend genoeg.

Maar als u de oorzaak van het ongeval zou zijn bevindt u zich in een vele malen moeilijkere positie. Wat kan u het beste doen in zo’n geval?

Wat moet u na een ongeval doen?

 • Wanneer u betrokken bent in een ongeval, bent u vaak overstuur en weet u niet direct wat u in zo’n situatie moet doen. Moet de politie onmiddellijk verwittigd worden? De ambulancier? Uw verzekeraar? Is doorrijden strafbaar?
 • Welke stappen onmiddellijk na een verkeersongeval genomen worden, zijn van essentieel belang om aan te kunnen tonen wie aansprakelijk is voor de stoffelijke en/of lichamelijke schade.
Dit bondig wetsartikel vat drie elementen samen:
 1. het bewijzen van een fout,
 2. het bewijzen van een schade en
 3. het bewijzen van een oorzakelijk verband tussen de fout en de schade.

Om vergoed te worden voor de geleden schade bij een ongeval, moet u immers aan kunnen tonen welke schade u leed, welke fout de veroorzaker heeft begaan, en hoe die fout de oorzaak is van het ongeval.

Zorg dus steeds voor bewijzen, zet de juiste stappen om alle vergoedingen te bekomen en ken en verdedig uw rechten. Deze vuistregels lijken evident, maar er tijdig aan denken na een ongeval is dat veel minder.

Uw eis tot schadevergoeding als gevolg van een verkeersongeluk wordt gebruikelijk gevorderd op volgende twee wijzen:

 • Burgerlijke partijstelling voor de Politierechtbank
 • Burgerlijke procedure voor de Politierechtbank

Beide procedures zijn wel degelijk verschillend en worden hieronder verder toegelicht.

Burgerlijke partijstelling voor de politierechtbank

Indien de partij wordt vervolgd voor de politierechtbank en uw schade nog niet (volledig) werd vergoed hebt u de mogelijkheid om u burgerlijke partij te stellen voor de politierechtbank.

Op de zitting kan u een nota burgerlijke partijstelling samen met de overtuigende bewijzen neerleggen.

Ook hier kan u gebruik maken van uw rechtsbijstandsverzekeraar en/of familiale verzekering om kosteloos beroep te doen op deskundige bijstand.

 • Het is hierbij belangrijk te onderstrepen dat u wettelijk recht hebt op vrije keuze van raadsman.
 • De verzekeraar zal hier vaak trachten een eigen raadsman aan te duiden en dit ook zo lang mogelijk uit te stellen.

Wij adviseren evenwel sterk om een eigen raadsman aan te stellen en dit van zodra de datum van de zitting gekend is.

Burgerlijke procedure voor de politierechtbank

Indien het openbaar ministerie de zaak heeft geseponeerd en u bent van oordeel in uw recht te zijn, hebt u de mogelijkheid om met een advocaat naar uw keuze een procedure op te starten voor de politierechtbank.

U hebt hierbij de mogelijkheid om dit te doen via dagvaarding voor een burgerlijke politierechtbank dan wel een rechtstreekse dagvaarding uit te brengen voor de strafrechter (vooral dit laatste zal interessant zijn indien u zelf ook reeds bent gedagvaard door het openbaar ministerie).

Ook indien de verzekeraar uw mening niet deelt dat u in uw recht bent, heeft de wetgever voorzien dat u kosteloos beroep kan doen op een second opinion van een advocaat.

De “objectiviteitsclausule” is immers een verplichte bepaling in iedere rechtsbijstandsverzekering welke is bedoeld om u te beschermen wanneer u niet akkoord gaat met de richting die uw rechtsbijstandverzekeraar inslaat voor de recuperatie van uw schadevergoeding of voor de verdediging van uw belangen.

Hebt u vragen?

Raadpleeg direct onze intakebalie. De intakebalie zorgt ervoor dat de juiste verkeersrecht specialist bij u in de buurt contact op neemt. Hiervoor bespreekt de juridische intake balie graag de mogelijkheden met u.

Neem contact met ons op

Mail uw vraag naar onze adviesbalie. Wij nemen direct vrijblijvend contact met u op en zullen uw vraag verder behandelen.

  Bel naar 03 808 38 59

  Neem contact met ons op

  Mail uw vraag naar onze adviesbalie. Wij nemen direct vrijblijvend contact met u op en zullen uw vraag verder behandelen.

   Stap 1

   Leg uw juridische probleem kosteloos voor aan onze juristen. Per mail of via
   03 – 808 38 59. De Verkeersrecht Advocaten intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

   Stap 2

   De Verkeersrecht Advocaten intakebalie analyseert uw situatie en brengt u geheel vrijblijvend in contact met de beste advocaat voor uw verkeersdossier. Houd relevante documenten bij de hand.

   Stap 3

   De advocaat neemt kosteloos telefonisch contact met u op binnen 2 uur. Tijdens dit gesprek worden afspraken met u gemaakt voor het verdere verloop van uw zaak.