Rijbewijs

Mijn rijbewijs werd ingetrokken door de politie

Wanneer kan mijn rijbewijs worden ingetrokken?

De Procureur des Konings beveelt aan de politie om uw rijbewijs onmiddellijk in te trekken indien u staande wordt gehouden met meer dan 0,8 promille alcohol in het bloed (0,35 mg alveolaire lucht) of indien u een vastgestelde snelheidsovertreding begaat van die aard (doorgaans wanneer meer dan 30 km/u te snel is gereden) dat een onmiddellijk intrekking gerechtvaardigd is.

U bent vervolgens verplicht uw rijbewijs af te geven indien dat gevraagd wordt  door de politie. Bij weigering kan de Procureur des Konings de politie machtigen uw rijbewijs in beslag te nemen.

Mijn rijbewijs is ingenomen voor vijftien dagen, wat nu?

U bent uw rijbewijs standaard voor een periode van 15 dagen kwijt. Deze periode kan worden verlengd door de politierechtbank  op vraag van het parket  en dit voor een maximale periode van 3 maanden. Bij uitzonderlijke omstandigheden kan een advocaat pleiten om uw rijbewijs eerder terug te krijgen.

Wanneer krijg ik mijn rijbewijs terug?

In principe krijgt u na afloop van de 15 dagen uw rijbewijs terug,  tenzij de politierechtbank de intrekking verlengde, in dat geval krijgt u het rijbewijs terug zodra deze periode afloopt.
Indien u door de politierechtbank veroordeeld bent tot verval van het recht tot sturen, wat zoveel betekent dat u (tijdelijk) niet mag autorijden, krijgt u uw rijbewijs pas terug wanneer deze periode van verval afloopt.

Welke straf riskeer ik indien ik mijn rijbewijs niet ga inleveren terwijl dit mij bevolen is?

Wanneer de overtreding wordt vastgesteld maar u niet staande werd gehouden en u later het verzoek krijgt van het parket om rijbewijs in te leven op het politiekantoor bent u verplicht dit te doen. Als u niet ingaat op het verzoek van de politie om het rijbewijs te komen inleveren op het politiekantoor riskeert u te worden veroordeeld tot een geldboete van € 60 tot € 3.000  en/of een gevangenisstraf van 1 dag tot één maand.

Welke straf riskeer ik indien ik toch een voertuig bestuur tijdens de periode dat mijn rijbewijs werd ingetrokken?

Als u toch een motorvoertuig bestuurt tijdens de periode dat uw rijbewijs werd ingetrokken riskeert u te worden veroordeeld tot een geldboete van € 1.200 tot 12.000 euro en/of een gevangenisstraf van 3 maanden tot één jaar.

Hebt u vragen?

Raadpleeg direct onze intakebalie. De intakebalie zorgt ervoor dat de juiste verkeersrecht specialist bij u in de buurt contact op neemt. Hiervoor bespreekt de juridische intake balie graag de mogelijkheden met u.

Neem contact met ons op

Mail uw vraag naar onze adviesbalie. Wij nemen direct vrijblijvend contact met u op en zullen uw vraag verder behandelen.

  Bel naar 03 808 38 59

  Neem contact met ons op

  Mail uw vraag naar onze adviesbalie. Wij nemen direct vrijblijvend contact met u op en zullen uw vraag verder behandelen.

   Stap 1

   Leg uw juridische probleem kosteloos voor aan onze juristen. Per mail of via
   03 – 808 38 59. De Verkeersrecht Advocaten intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

   Stap 2

   De Verkeersrecht Advocaten intakebalie analyseert uw situatie en brengt u geheel vrijblijvend in contact met de beste advocaat voor uw verkeersdossier. Houd relevante documenten bij de hand.

   Stap 3

   De advocaat neemt kosteloos telefonisch contact met u op binnen 2 uur. Tijdens dit gesprek worden afspraken met u gemaakt voor het verdere verloop van uw zaak.

   Onze premium partners

   Footer-Verkeersrecht-Transparant-1