Dronkenschap

Wanneer is sprake van dronkenschap in het verkeer?

U bevindt zich een staat van dronkenschap door alcoholintoxicatie of een soortgelijk
schap door inname van drugs en/of andere middelen.

Krijg ik een zwaardere straf wanneer ik in staat van dronkenschap heb gereden?

U riskeert te worden veroordeeld tot een zware straf door de politierechtbank indien de rechtbank van oordeel is dat u zich in een staat van dronkenschap bevond. Dit hangt af van persoon tot persoon en is niet afhankelijk van het alcoholpercentage gemeten in het bloed. Wanneer u zich in staat van dronkenschap bevindt wordt uw rijbewijs onmiddellijk ingetrokken voor een periode van minimaal 12 uur. In de praktijk zal dit doorgaans 15 dagen zijn.

Kom ik in aanmerking voor een minnelijke schikking?

De Procureur des Konings beschikt niet over de mogelijkheid om over te gaan tot een onmiddellijke inning of een latere minnelijke schikking. In dit geval dient u zich sowieso te verantwoorden voor de politierechtbank.

Wat is mijn straf bij de politierechtbank?

Aangezien de Procureur des Konings u geen minnelijke schikking kan voorstellen zal u in elk geval moeten verschijnen voor de politierechter. U riskeert veroordeeld te worden tot een geldboete tussen € 1200 en € 12000 en een rijverbod tussen 1 maand en 5 jaar.
Bovendien kan de rechter u verplichten het rijexamen opnieuw af te leggen, dit zowel het praktisch als het theoretisch. De rechter kan u ook een alcoholslot opleggen.

Wat als er gewonden zijn als gevolg van een verkeersongeval?

In dit geval is er sprake van een straf verzwarende grond. De politierechtbank legt u een rijverbod op van minimaal 3 maanden. De rechter kan u ook een alcoholslot opleggen. Daarnaast zal u opnieuw het rijexamen moeten afleggen.

Wat als u in staat van dronkenschap een ongeval veroorzaakt hebt met dodelijke slachtoffers?

In dit geval is er sprake van een straf verzwarende grond. De politierechtbank legt u een rijverbod op van minstens 6 maanden. De rechter heeft daarnaast de mogelijkheid om u ook een alcoholslot opleggen. Daarnaast zult u opnieuw het rijexamen moeten afleggen.

U bent gedagvaard voor de politierechtbank wegens alcoholintoxicatie en/of dronkenschap?

Indien u moet voorkomen voor de politierechtbank omwille van een inbreuk van de wegcode met betrekking tot de toegestane alcohollimieten achter het stuur doet u er goed aan een advocaat onder de arm te nemen. De politierechtbank kan u immers zware straffen opleggen. In de meeste gevallen kan een advocaat u helpen op kosten van uw rechtsbijstandsverzekering. Wij regelen alles met de verzekeraar en zorgen dat u vertegenwoordigd bent op de zitting

Hebt u vragen?

Raadpleeg direct onze intakebalie. De intakebalie zorgt ervoor dat de juiste verkeersrecht specialist bij u in de buurt contact op neemt. Hiervoor bespreekt de juridische intake balie graag de mogelijkheden met u.

Neem contact met ons op

Mail uw vraag naar onze adviesbalie. Wij nemen direct vrijblijvend contact met u op en zullen uw vraag verder behandelen.

  Bel naar 03 808 38 59

  Neem contact met ons op

  Mail uw vraag naar onze adviesbalie. Wij nemen direct vrijblijvend contact met u op en zullen uw vraag verder behandelen.

   Stap 1

   Leg uw juridische probleem kosteloos voor aan onze juristen. Per mail of via
   03 – 808 38 59. De Verkeersrecht Advocaten intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

   Stap 2

   De Verkeersrecht Advocaten intakebalie analyseert uw situatie en brengt u geheel vrijblijvend in contact met de beste advocaat voor uw verkeersdossier. Houd relevante documenten bij de hand.

   Stap 3

   De advocaat neemt kosteloos telefonisch contact met u op binnen 2 uur. Tijdens dit gesprek worden afspraken met u gemaakt voor het verdere verloop van uw zaak.