Snelheidsovertreding

Geflitst of aangehouden wegens een snelheidsovertreding?

De meeste boetes in België zijn vanwege te hoge snelheid. Indien u door een bemande of onbemande camera geflitst bent krijgt u een boete of een proces verbaal. Bij zwaardere overtredingen kan u een dagvaarding verwachten. Met een dagvaarding wordt u opgeroepen om u te verantwoorden voor de politierechter in het arrondissement waar u de overtreding beging.

Welke factoren zijn van invloed op mijn boete?

De hoogte van de te verwachten snelheidsboete is afhankelijk van verschillende factoren. De belangrijkste factor is uiteraard uw snelheid. Hoe hoger u boven het toegestaan maximum hebt gereden, hoe hoger de boete. De plaats waar u de overtreding begaat is ook van invloed. Een overtreding op de snelweg zal anders worden beoordeeld dan een overtreding in het centrum. Ook recidive is een belangrijke straf verzwarende grond. De rechter zal bestuurders die vaker de fout in gaan dan ook zwaarder straffen.
Indien u zich moet verantwoorden op de politierechtbank kan de beoordeling verschillen per rechtbank en zelfs per rechter.

De boete binnen de bebouwde kom:
Snelheidsoverschrijding Boetebedrag Sanctie
tot 10 km/u € 50
10 tot 20 km/u € 50 plus € 10 per te hard gereden km
De boete buiten de bebouwde kom:
Snelheidsoverschrijding Boetebedrag Sanctie
tot 10 km/u € 50
10 tot 20 km/u € 50 plus € 5 per te hard gereden km


Wat wordt verstaan onder lichte snelheidsovertredingen?

Indien u de maximumsnelheid hebt overschreden is sprake van een snelheidsovertreding. Alle eerstegraads overtredingen worden gezien als lichte overtredingen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen overtredingen binnen- en buiten de bebouwde kom.

Wat is een minnelijke schikking?

Bij een lichte snelheidsovertreding wordt vrijwel in alle gevallen een boete opgelegd inde vorm van een geldsom. Dit noemt men een minnelijke schikking. Als u de minnelijke schikking niet betaalt zal de politierechter de hoogte van uw boete betalen. Dit ligt bij lichte snelheidsovertredingen tussen de 60 en 1500 euro.

Wat als ik niet akkoord ben met de minnelijke schikking?

ls u van oordeel bent dat er sprake is van verzachtende omstandigheden of andere verweermiddelen, dan raden wij u aan om de schikking niet te aanvaarden. U zult dan gedagvaard worden om op de zitting te verschijnen. Wij raden u aan om contact op te nemen met onze juridische intake balie. Zij kunnen beoordelen of de omstandigheden aanleiding zijn tot strafvermindering of zelfs vrijspraak. Wij verlenen deze bijstand gratis en kunnen u in contact brengen met een verkeersrecht advocaat. Indien u verzekerd bent regelen wij alles met de verzekering zodat u gratis bijgestaan wordt!

Hebt u vragen?

Raadpleeg direct onze intakebalie. De intakebalie zorgt ervoor dat de juiste verkeersrecht specialist bij u in de buurt contact op neemt. Hiervoor bespreekt de juridische intake balie graag de mogelijkheden met u.

Neem contact met ons op

Mail uw vraag naar onze adviesbalie. Wij nemen direct vrijblijvend contact met u op en zullen uw vraag verder behandelen.

  Bel naar 03 808 38 59

  Neem contact met ons op

  Mail uw vraag naar onze adviesbalie. Wij nemen direct vrijblijvend contact met u op en zullen uw vraag verder behandelen.

   Stap 1

   Leg uw juridische probleem kosteloos voor aan onze juristen. Per mail of via
   03 – 808 38 59. De Verkeersrecht Advocaten intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

   Stap 2

   De Verkeersrecht Advocaten intakebalie analyseert uw situatie en brengt u geheel vrijblijvend in contact met de beste advocaat voor uw verkeersdossier. Houd relevante documenten bij de hand.

   Stap 3

   De advocaat neemt kosteloos telefonisch contact met u op binnen 2 uur. Tijdens dit gesprek worden afspraken met u gemaakt voor het verdere verloop van uw zaak.