Alcoholintoxicatie

Alcoholintoxicatie  in het verkeer

Wanneer u door de politie betrapt bent op het rijden onder invloed van alcohol wordt er doorgaans, afhankelijk van de hoeveelheid alcohol in het bloed, een minnelijke schikking voorgesteld door het parket. Wanneer u deze minnelijke schikking weigert te betalen kan u worden gedagvaard voor de politierechtbank. Hieronder vindt u een overzicht van de overtredingen, de daarbij passende boetes en de mogelijke straffen die u boven het hoofd hangen wanneer u gedagvaard wordt voor de politierechtbank.

Wat is de boete voor rijden onder invloed van alcohol?

De wet maakt een onderscheid tussen de verscheidene alcohol intoxicaties naar gelang de hoeveelheid alcohol die terug gevonden wordt in het bloed. De hoeveelheid alcohol kan worden bepaald door middel van een ademtest/ademanalyse (uitgeademde alveolaire lucht) of door middel van een bloedanalyse (promille). Sinds 1 juli 2014 zijn onderstaande boetes en procedures gangbaar voor de desbetreffende inbreuken:

Boete tabel weergeven
Blaastest resultaat* Bloedanalyse resultaat ** Rijverbod Onmiddelijke inning Minnelijke schikking
0,22 t/m  > 0,35 mg 0,5 t/m > 0,8 promille 3 uur €170 €450
0,35 t/m  > 0,44 mg 0,8 t/m > 1 promille 6 uur +0 of 3 of 6 uur €400 €600
0,44t/m  > 0,50 mg 1 t/m  > 1,15 mg 6 uur +0 of 3 of 6 uur €400 €600
0,50/m > 0,65 mg 1 t/m  > 1,5 mg 6 uur +0 of 3 of 6 uur €550 €600
0,65 mg of meer 1,5 promille of meer pol. rechtbank pol. rechtbank
*gemeten in alveolaire lucht
**gemeten in promille

Wat als ik niet akkoord ga met de minnelijke schikking?

Wanneer u weigert de minnelijke schikking te betalen kan u door de Procureur des Konings gedagvaard worden voor de politierechtbank. Op de zitting liggen de boetes binnen een brede marge. Bij het lichtste vergrijp riskeert u veroordeeld te worden tot een geldboete tussen € 150 en € 3000. Dit kan oplopen tot een geldboete tussen €1200 en €12000 bij hogere alcoholwaarden. Afhankelijk van de omstandigheden kan een rijverbod tussen 8 dagen en 5 jaar worden opgelegd. Op de zitting kunt u argumenten en verzachtende omstandigheden aanvoeren die in uw voordeel pleiten.

Wat zijn straf verzwarende gronden?

 • Herhaling, ofwel recidive, is van grote invloed op de strafmaat. Een rechter zal zwaardere straffen opleggen aan personen die eerder de fout in gingen in het verkeer.
 • Beginnende bestuurders, met minder dan twee jaar rij ervaring, zullen zwaarder gestraft worden dan ervaren rijders.
 • Indien rijden onder invloed schade heeft veroorzaakt wordt dit meegewogen in de strafmaat. Met name letsel aan personen zal een grote invloed hebben op de strafmaat.

Hebt u vragen?

Raadpleeg direct onze intakebalie. De intakebalie zorgt ervoor dat de juiste verkeersrecht specialist bij u in de buurt contact op neemt. Hiervoor bespreekt de juridische intake balie graag de mogelijkheden met u.

Neem contact met ons op

Mail uw vraag naar onze adviesbalie. Wij nemen direct vrijblijvend contact met u op en zullen uw vraag verder behandelen.

  Bel naar 03 808 38 59

  Neem contact met ons op

  Mail uw vraag naar onze adviesbalie. Wij nemen direct vrijblijvend contact met u op en zullen uw vraag verder behandelen.

   Stap 1

   Leg uw juridische probleem kosteloos voor aan onze juristen. Per mail of via
   03 – 808 38 59. De Verkeersrecht Advocaten intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

   Stap 2

   De Verkeersrecht Advocaten intakebalie analyseert uw situatie en brengt u geheel vrijblijvend in contact met de beste advocaat voor uw verkeersdossier. Houd relevante documenten bij de hand.

   Stap 3

   De advocaat neemt kosteloos telefonisch contact met u op binnen 2 uur. Tijdens dit gesprek worden afspraken met u gemaakt voor het verdere verloop van uw zaak.